Presentatietraining

Vakkennis doeltreffend overbrengen

Kennis kan pas impact maken als deze wordt gedeeld. Deze in-company training brengt presentaties naar een hoger niveau, zodat jouw mensen anderen weten te bereiken, overtuigen en inspireren!

Deze training is eerder gegeven bij:

Begrijpelijk verhaal

Hoe ingewikkelder de content, hoe moeilijker is het om deze toegankelijk te presenteren. Dan kan het al snel gebeuren dat een presentatie saai, onbegrijpelijk of veel te snel de (technische) details ingaat. Tijdens de training leren deelnemers wat de kern van hun verhaal is en hoe ze optimaal aansluiten bij hun publiek. Ze leren informatie te filteren en een heldere opbouw te maken nog voordat de eerste slide gemaakt wordt. Het resultaat: heldere, toegankelijke presentaties die worden begrepen en onthouden worden.

Inspireer en wek interesse

Het is essentieel dat het publiek zich betrokken voelt bij de inhoud. Als het publiek niet inziet hoe de informatie relevant is, haken ze af. Deze presentatietraining leert deelnemers hoe ze een connectie aangaan met hun toehoorders en hoe ze hun informatie van waarde laten zijn voor het publiek. Met bewezen technieken weten de deelnemers hoe ze de aandacht kunnen trekken en vasthouden tot het einde van hun presentatie. Ervaar de mogelijkheden die ontstaan als het publiek informatie op waarde weet te schatten en hun interesse is gewekt. De deelnemers worden betere sprekers die inspirerende verhalen vertellen en kennis optimaal laten landen bij het publiek. 

Creëer impact

Het delen van specialistische kennis kan een uitdaging kan zijn, maar juist deze kennis is van onschatbare waarde om te delen. De deelnemers leren deze waarde te herkennen en effectief over te brengen, zodat hun boodschap echt overkomt. Ze leren een aanpak om zowel hun eigen doel te dienen als ook aan te sluiten bij de behoeftes en leefwereld van het publiek. Zo kan elke presentatie een win-win situatie opleveren. Dat kan onder meer leiden tot krachtige samenwerkingen, beïnvloeden van beleid of succesvolle pitches. Ontdek hoe complexe kennis werkelijk impact kan maken via een succesvolle presentatie!

"The feedback was unambiguous: Marloes greatly helped the participants to give better talks and to present in a cleaner, more confident, and more engaging manner"
Stephan Formella
Managing Director Science & Research Boehringer Ingelheim Stiftung
"Met de coaching van Marloes werd mijn verhaal zoveel duidelijker! Ik werd me veel bewuster van mijn boodschap en van het verhaal dat ik wilde vertellen. Dit gaf vertrouwen en kracht."
Katja Wolthers
Clinical virologist consultant

Vraag offerte aan

Neem vrijblijvend contact met me op en ontdek de mogelijkheden om jullie kennis optimaal te delen met anderen!

Telefoonnummer

+31 (0)6 48080761

E-mail

info@marloestenkate.nl

Over de training

Inhoudelijk

Deze training is geschikt voor wetenschappers en professionals die complexe vakinhoudelijke content willen communiceren.
Waaronder: wetenschappelijk onderzoekers, van PhD-student tot lector en hoogleraar, data- en bedrijfsanalisten, software consultants en technisch experts.

De training is geschikt voor het overbrengen van complexe inhoud naar een begrijpelijk en boeiend verhaal. Bij aanvang van de training vraag ik de deelnemers om hun eigen doel en doelgroep zo specifiek mogelijk te formuleren. Eerdere deelnemers werkten aan: oraties, pitches, talk voor conferentie, klantgesprekken, lekenpraatje bij promoveren, presenteren van een beleidsplan, idee voorstel aan collega’s, subsidie binnenhalen etc.

De geleerde presentatietechnieken lenen zich voor een veelvoud van presentaties. De gemene deler is dat de informatie begrijpelijk en boeiend moet zijn voor het publiek. 

Het kan een pittige klus zijn om informatie helder over te brengen als je zelf veel expertise hebt. Hoe kun je nog filteren wat het publiek wel en niet weet? En belangrijker: wat hen interesseert en wat er voor ze op het spel staat?

Er zijn een aantal valkuilen die vaak voorkomen:

 • Sprekers willen te veel vertellen
 • Presentaties gaan te snel de (technische) details in, waardoor het publiek afhaakt of het niet begrijpt
 • Sprekers kunnen door enthousiasme in een zendmodus belanden en uit het oog verliezen waarin het publiek echt geïnteresseerd is

Het gevolg is dat het publiek niet alles volgt, niet begrijpt waarom het voor hen relevant is of simpelweg in slaap sukkelt. Gelukkig is dit met eenvoudige, maar effectieve methodes goed op te lossen!

In de training komen meerdere aspecten aan bod voor het maken van een succesvolle presentatie. De deelnemers leren onder meer:

 • Een effectieve methode om informatie helder te structureren
 • De aandacht vast te houden en een spanningsboog te creëren 
 • Inhoud begrijpelijk en relevant te brengen
 • Heldere slides te maken die het verhaal ondersteunen
 • Non-verbale technieken en optimaal stemgebruik 
 • Echt contact maken met het publiek, verbinding leggen via vormen van publieksinteractie
 • Optimaal af te stemmen op de toehoorders om te overtuigen en inspireren

De precieze inhoud is onder meer afhankelijk van de beschikbare tijd. In 2 dagen is simpelweg meer te leren dan in een halve dag. 

Na de training zijn de deelnemers beter in staat om hun kennis en informatie optimaal te laten landen bij het publiek. Ze hebben minder tijd nodig in de voorbereiding, omdat ze een duidelijke focus hebben en dus direct de juiste informatie kunnen filteren die nodig is. Ze snappen hoe ze de juiste snaar raken bij hun toehoorders.

Dit helpt de deelnemers onder meer met:

 • Succesvol beïnvloeden van beleid
 • (Externe) samenwerkingen aangaan
 • Geld binnenhalen
 • Bekendheid en status te verhogen
 • Anderen te inspireren met waardevolle kennis en inzichten

Praktisch

Tijdsduur: halve dag, 1 dag of 2 dagen
In een halve dag kan een stevige basis worden gelegd in communicatieve vaardigheden.
In 1 dag bouwen we een korte presentatie. 
In 2 dagen is er tijd voor reflectie, verdieping en kan de presentatie worden aangescherpt adhv feedback uit dag 1. 

De lengte van de training wordt in overleg bepaald. 

Individuele feedback: 4 – 8 deelnemers
Indien de wens is dat iedere deelnemer individueel feedback krijgt van mij als trainer en de andere groepsleden is het advies om maximaal 8 deelnemers aan te houden. Let op dat er ook voldoende tijd moet zijn voor eindpresentaties. Dit betekent dat de training minimaal een hele dag duurt, zodat er in de middag tijd is om het eindresultaat aan elkaar te presenteren.

Grote groep: the sky is the limit
Deze training leent zich ook goed voor grotere groepen. Op locatie is deze zelfs eens gegeven voor zelfs 100 man en online kunnen er makkelijk meer mensen bij. In de praktijk zijn grotere groepen meestal tussen de 12 en 30 personen.

De training kan in het Engels of Nederlands worden gegeven.

Jazeker, (delen) van de training lenen zich ook goed om in een online workshop over te brengen.

Dat kan. Hoewel de standaardtraining minimaal een halve dag duurt, is er een kortere, energieke versie die zich goed leent als teamuitje of intermezzo op congres of conferentie. Neem contact op voor de mogelijkheden. 

Training op locatie
Deze training is in-company, dat betekent dat ik bij jullie langskom. Daarvoor is het volgende nodig:
– Een zaal groot genoeg voor het aantal deelnemers
– Een scherm of beamer met geluid
– Iets om op te schrijven (flip-over, whiteboard, krijtbord etc)

Indien de groep groter is dan 50 man:
– Een microfoon 

Online training
Indien de training online is, kan ik een Zoom-url sturen, of ik werk in jullie online omgeving. 

Via het contactformulier, mail of telefonisch. Indien je me mailt, neem ik zo snel mogelijk telefonisch contact op en bespreek dan samen de kaders, zoals de aanleiding of wens voor de training, wat voor soort groep het betreft, de gewenste tijdsduur en het aantal verwachte deelnemers. Het is niet erg als nog niet alles besloten is, ik kan meedenken in de vorm of eventueel verschillende offertes opmaken.

Mijn contactgegevens zijn:
info@marloestenkate.nl
0648080761

Reacties van deelnemers:

"It was an amazing experience working with Marloes. As a scientist transformed into an entrepreneur it is not always easy to communicate what we do effectively. Marloes has been of great help helping me!"
Maria Fátima Lucas
CEO at ZYMVOL, entrepreneur, computational chemist
Marloes helped me to work on a short company pitch/interview. She gave a very strait-to-the-point advice which helped me improve a lot.
Alexander Kostenko
Founder at Photosynthetic
Excellent training that provides relevant skills and tips and tricks to use in our daily professional career. I highly recommend attending this to other (business) people!
Jasper Wittoeck
Internal Auditor at Dow Chemical Company
"Lekker hands-on training en daarmee heel betekenisvol. Gaat ons niet alleen tijd besparen maar geeft ook handvatten om met onze presentaties in de toekomst meer impact te veroorzaken. Echt een aanrader!"
Wilbert van den Eijnde
Associate Lector bij NHL Stenden Hogeschool
"Marloes heeft mij geholpen met het maken van een pitch. Hoe je je volledige verhaal, van wat, hoe en waarom je een duurzame start-up begint, destilleert tot een innemend verhaal van 1 minuut. De samenwerking verliep bijzonder prettig, de feedback was scherp en constructief. Ik ging de pitch vol vertrouwen in!"
Bas Tuenter
Co-founder van Sustainables
"Marloes, grasped my brief, made delivering my message much better and the end result was a win for all of us. Marloes has exceptional communication skills, knows all the important items to address in the right order. If we are to be effective communicators, we need to learn how to do it better. Marloes is that one very good teacher."
Dr Bharat Pankhania
Senior Clinical Lecturer at University of Exeter Medical School

Mijn expertise als trainer

Ik heb gewerkt als wetenschapsjournalist en presentator voor nationale radio- en televisieprogramma’s. Als presentatietrainer heb ik gewerkt met honderden (internationale) professionals: van TEDx Talk tot pitch en van oratie tot een lezing voor de Verenignde Naties. Als docent aan de TU Delft gaf ik les in presentatievaardigheden aan studenten van diverse technische studies. Ik ben oprichter van Take the Stage en mede-oprichter van Scientific Storytelling, waar wetenschappers en academici leren hoe ze hun kennis omzetten in een begrijpelijk en boeiend verhaal.

Ontdek de mogelijkheden

Benieuwd naar de mogelijkheden voor jullie collega’s?
Neem contact met me op, of vraag om een vrijblijvende offerte.