Direct naar: Televisie | Video maken | Radio en Podcast | Lezingen

- Master wetenschapscommunicatie, cum laude, Rijksuniversiteit Groningen
- Bachelor Biologie, Rijksuniversiteit Groningen
Wetenschapsredactie
Wetenschap zit vol verhalen. Het is mijn passie om die verhalen op een heldere, creatieve manier te brengen aan een groot publiek. Ik ben een wetenschappelijk alleseter, met een voorliefde voor technische, complexe verhalen en de bètawetenschappen. Dankzij een breed wetenschappelijk netwerk weet ik snel de juiste deskundige te vinden bij elk onderwerp.
Mijn expertises:
Research en redactie
Interviewen en presenteren
Sprekers voorbereiden om hun verhaal voor camera of podium te doen
(zie ook: scientificstorytelling.nl)



Televisie
Geen mooier medium dan televisie om wetenschap over het voetlicht te brengen. Via TV wordt wetenschap een verhaal.
Waarbij televisie tegenwoordig steeds meer ‘video’ wordt en de reikwijdte verschuift van de ouderwetse beeldbuis naar ons computerscherm.
Als redacteur en presentatrice interview ik met veel plezier uiteenlopende wetenschappers die ons land rijk is. Mijn stijl kenmerkt zich door oprechte interesse en nieuwsgierigheid. Hierdoor komen de mooiste anekdotes naar boven. Daarnaast beschik ik over een brede kennis waardoor ik snel weet wat de juiste (waar nodig ook kritische) vragen zijn om te stellen.
- NTR: De Buitendienst
Educatief televisieprogramma voor kinderen gericht op biologie.
Wekelijkse uitzending op NPO Zapp. - Stichting Universiteit van Nederland
Televisie en online succesvol format waarin wetenschappers college geven. - NTR: De Kennis van Nu Nieuws
Research, presentatie en editen van korte nieuwsberichten uit de wetenschap. Wekelijks programma op NPO 2, met herhaling op themakanalen NPO Doc en NPO Nieuws. - De Achtertuin van Groningen
Televisieserie over natuurgebieden rondom de stad Groningen.
- OLON Award
Award gewonnen voor presentatietalent van het jaar bij De Lokale Omroep Awards voor de serie: De Achtertuin van Groningen, uitgezonden bij OOG TV
- Tekstschrijven radio en tv, door Ad van Liempt, voormalig NPS Eindredacteur Geschiedenis
- Scriptschrijven voor tv, door Ruud Hendriks, RNTC
- Interviewtechnieken tv en radio, door Oscar van der Kroon, eindredacteur van oa Uur van de Wolf
- Interviewtechnieken, door Ilse van der Mierden, Parnassos
- Workshop interviewen, door Carolina Lo Galbo, presentatrice T programma VPRO boeken

“Marloes weet ingewikkelde materie begrijpelijk te maken. Daarnaast gaat ze consciëntieus te werk en is ze een prettige collega.”
Videomaker

Naast de traditionele televisie wordt er tegenwoordig ook veel video online bekeken. Via social media zijn korte, catchy video’s snel te delen en te verspreiden. Als videomaker kijk ik hoe een ingewikkeld wetenschappelijk verhaal om te zetten is in een korte, heldere en entertainende video.
Een video maken ‘om het maken van een video’ wordt vaak gedaan, maar is dan weinig effectief. Ik ga daarom altijd eerst na: wat is de doelstelling, de doelgroep en het beoogde effect? Daarmee wordt meteen duidelijk welk taalgebruik passend is, welke medium geschikt en wat de gewenste uitstraling van de video is.
Hoe is een ingewikkeld verhaal goed te vertellen? Maak het visueel!
Houd het behapbaar, maak het deelbaar, maak het social-media-proof.
Kortom: maak een video.
- De Kennis van Nu Nieuws, NTR
In een klein team van 3 personen elke week een nieuwe aflevering voor NPO2, NPO Doc en NPO Nieuws.
Een aflevering bestaat uit korte video’s van maximaal 2 minuten. Ik was verantwoordelijk voor redactie, presentatie en deed de voormontage. - Studium Generale, Universiteit Utrecht
Als videomaker maakte ik korte videoportretten van wetenschappers en informatieve ‘science snacks’ om te delen via social media. Ik deed de redactie, het filmen en de editing.
Sommige video’s werden in hele korte tijd met weinig middelen gemaakt, een voorbeeld:
- Tekstschrijven radio en tv, door Ad van Liempt, voormalig NPS Eindredacteur Geschiedenis
- Editing in Final Cut Pro, Open Studio
- Camera bedienen, Open Studio
- Scriptschrijven voor tv, door Ruud Hendriks, RNTC
- Interviewtechnieken tv en radio, door Oscar van der Kroon, eindredacteur van oa Uur van de Wolf
“Marloes heeft een grote bijdrage geleverd aan de verbetering, zowel in kwantiteit als kwaliteit, van het aanbod aan korte online video’s van Studium Generale. Ze toonde zich daarin een kundig interviewer, observator, presentator en editor.”
Radio en podcast
In de auto, tijdens de afwas of bij het hardlopen; een radio of podcast uitzending luisteren is easy. Radio leent zich voor de snelle nieuwtjes vers van de pers en tegelijk kan een podcast van een uur juist een fantastisch medium zijn voor diepgang. Bovendien ook geschikt voor de wetenschappelijke verhalen die niet beeldend zijn, maar waar wel interessant zijn om over te praten. Ik heb zowel als redacteur en als presentatrice voor diverse radioprogramma’s gewerkt en vind het een zeer prettige manier om rustig met nuance en speelsheid wetenschap over het voetlicht te brengen.
- De Kennis van Nu Radio
Dagelijks radioprogramma van een uur. De opvolger van Hoe?Zo! Radio met ruimte voor lange gesprekken en diepgang. - Podcast Universiteit Utrecht
Ik deed redactie, presentatie en edit - Snappower
Radioprogramma voor jongeren, wekelijks een uur uitzending - Hoe?Zo! Radio
Wetenschapsprogramma van de NTR, tevens beschikbaar als podcast. Elke werkdag een uur met meerdere wetenschappers en wetenschapsjournalisten. Ik deed redactie en presentatie van de rubriek wetenschapsnieuws.
- Interviewtechnieken tv en radio, door Oscar van der Kroon, eindredacteur van oa Uur van de Wolf
- Interviewtechnieken, door Ilse van der Mierden, Parnassos
- Workshop interviewen, door Carolina Lo Galbo, presentatrice TV-programma VPRO boeken

Lezingen

De zaal is goed gevuld, de spotlight gaat aan, knikkende knieën en gaan!
Een goede lezing geven over ingewikkelde materie is niet makkelijk. Maar met een beetje oefening wordt zelfs het meest complexe onderwerp speels en begrijpelijk. Als wetenschapscommunicator en met een ruime ervaring in het theater weet ik hoe de juiste snaar te raken bij het publiek, rekening te houden met houding en stemgebruik, gebruik van powerpoint of props en natuurlijk de rode draad van het verhaal goed in het oog te houden.
- Universiteit van Nederland
De beste wetenschappers van Nederland geven gratis college op internet.
Elke werkdag komt er een nieuw college online, en elke week een nieuw thema. - Nacht van Kunst en Wetenschap
Jaarlijks festival in Groningen waarin wetenschap en kunst hand in hand gaan. Als talkshowhost zorg ik voor een gevarieerd gesprek met verschillende deskundigen die tijdens de avond aanschuiven aan tafel voor een live publiek. - Studium Generale, Universiteit Utrecht
Naast het maken van video’s was ik betrokken bij de totstandkoming van lezingen, met name de reeks ‘Breaking Beta’ over de meest fascinerende vragen uit de natuurwetenschappen. Zoals de vraag: is het mogelijk om door de tijd te reizen?
- Stemgebruik en houding, Willy Nap, oud Klokhuis-presentatrice
- Masterclass Presenteren, Jeroen Overbeek, NOS-presentator
- Toneeltraining, zie voor uitgebreide ervaring deze pagina.