Direct naar: Televisie | Video maken | Radio en Podcast | Lezingen

Wetenschapsredactie
Wetenschap zit vol verhalen. Het is mijn passie om die verhalen op een heldere, creatieve manier te brengen aan een groot publiek. Ik ben een wetenschappelijk alleseter, met een voorliefde voor technische, complexe verhalen en de bètawetenschappen. Dankzij een breed wetenschappelijk netwerk weet ik snel de juiste deskundige te vinden bij elk onderwerp.
Mijn expertises:



Televisie
Geen mooier medium dan televisie om wetenschap over het voetlicht te brengen. Via TV wordt wetenschap een verhaal.
Waarbij televisie tegenwoordig steeds meer ‘video’ wordt en de reikwijdte verschuift van de ouderwetse beeldbuis naar ons computerscherm.
Als redacteur en presentatrice interview ik met veel plezier uiteenlopende wetenschappers die ons land rijk is. Mijn stijl kenmerkt zich door oprechte interesse en nieuwsgierigheid. Hierdoor komen de mooiste anekdotes naar boven. Daarnaast beschik ik over een brede kennis waardoor ik snel weet wat de juiste (waar nodig ook kritische) vragen zijn om te stellen.

“Marloes weet ingewikkelde materie begrijpelijk te maken. Daarnaast gaat ze consciëntieus te werk en is ze een prettige collega.”
Videomaker

Naast de traditionele televisie wordt er tegenwoordig ook veel video online bekeken. Via social media zijn korte, catchy video’s snel te delen en te verspreiden. Als videomaker kijk ik hoe een ingewikkeld wetenschappelijk verhaal om te zetten is in een korte, heldere en entertainende video.
Een video maken ‘om het maken van een video’ wordt vaak gedaan, maar is dan weinig effectief. Ik ga daarom altijd eerst na: wat is de doelstelling, de doelgroep en het beoogde effect? Daarmee wordt meteen duidelijk welk taalgebruik passend is, welke medium geschikt en wat de gewenste uitstraling van de video is.
Hoe is een ingewikkeld verhaal goed te vertellen? Maak het visueel!
Houd het behapbaar, maak het deelbaar, maak het social-media-proof.
Kortom: maak een video.
“Marloes heeft een grote bijdrage geleverd aan de verbetering, zowel in kwantiteit als kwaliteit, van het aanbod aan korte online video’s van Studium Generale. Ze toonde zich daarin een kundig interviewer, observator, presentator en editor.”
Radio en podcast
In de auto, tijdens de afwas of bij het hardlopen; een radio of podcast uitzending luisteren is easy. Radio leent zich voor de snelle nieuwtjes vers van de pers en tegelijk kan een podcast van een uur juist een fantastisch medium zijn voor diepgang. Bovendien ook geschikt voor de wetenschappelijke verhalen die niet beeldend zijn, maar waar wel interessant zijn om over te praten. Ik heb zowel als redacteur en als presentatrice voor diverse radioprogramma’s gewerkt en vind het een zeer prettige manier om rustig met nuance en speelsheid wetenschap over het voetlicht te brengen.

Lezingen

De zaal is goed gevuld, de spotlight gaat aan, knikkende knieën en gaan!
Een goede lezing geven over ingewikkelde materie is niet makkelijk. Maar met een beetje oefening wordt zelfs het meest complexe onderwerp speels en begrijpelijk. Als wetenschapscommunicator en met een ruime ervaring in het theater weet ik hoe de juiste snaar te raken bij het publiek, rekening te houden met houding en stemgebruik, gebruik van powerpoint of props en natuurlijk de rode draad van het verhaal goed in het oog te houden.